2011. január 28., péntek

MEGTARTOTTUK ELSŐ HÁZI EGÉSZ-SÉG BÁR-UNKAT

DRÁGA LELKESEK!


KÉPEK A SZERDAI ÉTELKÉSZÍTÉSRŐL. HAMAROSAN RECEPTEK IS...


HÉJÁBAN SÜLT BURGONYA
(EHHEZ NEM JÁR RECEPT!!!)

KRUMPLIS TÖNKÖLY-LEPÉNY KÉSZÜL...



A FORDÍTÁS..

Tehát tönkölylisztből - sóból és egyéb fűszerekből (lehet bele tört főtt burgonyát vagy hagymát vagy fokhagymát is vagy más zöldséget illetve magot is tenni!!) víz hozzáadásával egy híg tésztát keverünk - amit merőkanállal merve a forró serpenyőbe (vagy palacsintasütőben) jól kisütjük. Igen - vagyis nem - NEM KELL ALÁ OLAJ!!! :) Csak jó fel kell forrósítani!!


 PÁROLT ZÖLDSÉGEK
Na ez aztán a legkönnyebb étel !!
SZükséges hozzá egy jó cseréptál - amit érdemes előtte 1-2 órára beáztatni..
Ami csak van zöldség - aztán hámozni (ha egyáltalán kell??!) és darabolva vagy egészben egymásra rétegezni - fűszerezni - esetleg reszelt sajttal megszórni és jól megsütni. Ennyi! És az iciripiciri meg jól mindmegette!!! :))


 CSICSERIBORSÓ CSÍRÁK
Csicseriborsó szemeket beáztatok vízben - majd kb egy éjszaka alatt elindul a csírázás. Ez télen lehet 1-2 nap is - a vizet naponta legalább egyszer öntsük le!! Lehet tányérban vagy befőttes üvegben is - illetve csíráztató-tálban... Nagyon finom csemege - megegyezik a benne található aminosav-lánc a húséval - csak ezt könnyebb megemészteni!!!!


ZÖLDSÉGES KÖLES SZELETEK
Valójában ezt az Albert készítette - de én így készíteném:
Kb 10-20 dkg kölest (attól függően hány főre - 5 dkg/fő) beáztatok egy napra - vagy megfőzöm puhára. (Az eredmény nagyjából ugyanaz - csak áztatással nem fő ki belőle a lényeg - az ÉLET!!!)
Amikor megfőtt puhára - leszűröm és a már előre felaprított zöldséggel összekeverem - majd egy előre kivajazott tepsibe helyezem át - közben félúton ízlés szerint fűszerezem.
Addig sütöm sütőben - amíg a teteje elkezd repedezni - összeállni vagy pirulni.
De nem én csináltam!!! :) Viszont nagyon hamar elfogyott!!!!

RESZELT RÉPA-CÉKLA-CUKKINI
Ezt tuti nem írom le - reszeljetek MINDENT BELEEEEEEE!!!! :))))


CSÍRA-SALI LILAHAGYMÁVAL
Ha esetleg marad egy kis csicseri vagy más csíra - akkor azt lehet keverni - egy lilahagymával feldobni és megenni!!!


PÁROLVA..
Ezt már leírtam - ez az eredmény!!


GYÜMÖLCSÖS MANDULAKRÉM
De akkor mi volt az a másik???? :))

ZÖLDSÉGES HUMUSZ
Ennek a finomságnak az alapja az áztatott csicseriborsó.
Ott látszik a tetején - hogy akkor jó - amikor már a kis csírák látszanak. Ne hagyjuk túl hosszúra nőni őket - mert akkor már már folyamatok mennek végbe a magban.
Tehát a kicsírázott magokat kevés vízzel és más zöldségekkel összeturmixolom - fűszerezem ízlés szerint (ez azt jelenti - hogy először minden megy bele - aztán egy idő után egyre kevesebb - hogy a zöldségek és a csicseri ízét érezzük - ne a sóét pl....)
A végén dísz - tálalás - evés!


PARADICSOMOS BABKRÉM
Szóval ezt is az Albert hozta - ez volt az egyik sláger - olyan gyorsan elfogyott - hogy a receptjére sem tudtam megjegyezni!!! ;)


A KRUMPLI ÉS BARÁTAI
(MANDULATEJ - TÖNKÖLYKENYÉR - MÁKOS KÖLESGOMBÓC)

A KÖLESMÁKOS KICSIT ÖSSZESZOKVA..
Szerintem ez a maradék főtt kölesből lett gyúrva - mákkal  - közepébe meggyel vagy lekvárral. 

AZ ÖSSZKÉP

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése