2011. február 25., péntek

Néhány újabb finomság!!!!

SZEZÁMMAGOS TÖNKÖLY-KIFLI


Ez a ropogós finomság élesztő hozzáadása nélkül készül. 

Hozzávalók:
Fél kg tönköly-liszt (lehet fele-fele teljes kiörlésű és fehér ill saját ízlés szerint)
Két csipet só
Egy csipet szódabikarbóna 
Egyéb ízlés szerinti fűszerek - pl: őrölt fűszerkömény - fahéj - gyömbér
Víz -
Először a száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban - majd annyi vizet adunk hozzá - hogy gyúrható tésztává álljon össze. Gyúródeszkán vagy asztalon egyenlő részekre elosztjuk (10-12 vagy 16) és azokat háromszög formára nyújtjuk sodrófával vagy amit találunk otthon. Ha a háromszög alapja felénk néz - akkor a csúcsát magunk felé kezdjük el feltekerni - majd a két végét egymáshoz közelíteni - így kész is a kifli forma.
(Érdemes liszttel beszórni a deszkát vagy a nyújtófelületet a formázás előtt - illetve a kezeinket is - hogy ne ragadjon rá a tészta - amit elvileg addig kell gyúrni - míg el nem válik a kezünktől!!!)
Amikor minden kifli elkészült - kivajazott tepsibe vagy sütőpapírra tesszük őket és megszórjuk szezámmaggal - de lehet köménymaggal is - vagy reszelt sajttal - illetve egyszer ki fogom próbálni édesen is - akkor mandulával megszórva... Hmmmmm!!!)
Ez most kicsit ropogós lett - de nagyon finom lett!!! Jó étvágyat hozzá!!

HAGYMÁS TÖNKÖLY GOMBÓC


Amiből gyúrtam:
Tönkölyliszt (2 bögre teljes kiörlésű - 1 bögre fehér)
Csipetnyi himalájasó
Fahéj - szegfűszeg - gyömbér - római kömény - ízlés szerint változtatható
Annyi víz ( ha lehet forrásvíz) amennyitől kemény tészta lesz -
kb mint a gyurma az oviban
Apróra vágott hagyma - lehet lila vagy vörös
Először - mint mindig - a száraz hozzávalókat keverjük össze - amibe a hagyma is beletartozik - majd fokozatosan vizet adunk hozzá - aztán gyúrjuk-gyúrjuk amíg összeáll - majd a két tenyerünkkel gombócokat formázunk.
Ezt forrásban levő vízbe tesszük - ha nagyobbra sikerültek - kicsit tovább főzzük - ha kisebbek - elég 5-10 perc. Lehet levesbe is tenni - mint ahogy mi tettük - illetve valamilyen mártással vagy szósszal leönteni - mellé héjában sült krumplit vagy főtt krumplit. Jó étvágyat hozzá!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése