2010. november 27., szombat

RESZELNI JÓÓÓÓ!!


Kedves Olvasók!!


A mai finomság már 3 napja készült - és már 3 napja el is 
fogyott!!
Táplálkozásunk fontos kérdése a bevitt tápanyag felszívódása 
és emésztése. A legkönnyebben emészthető ételek a folyékony 
állagúak - turmixok - majd a pépesek - gyümölcs vagy 
zöldségkrémek (vagy vegyesen) - a reszelt dolgok - a pelyhek - 
magvak - majd a nyers egyben elfogyasztott ételek és a 
kenyérfélék. (Oké-oké - nem teljes a lista - de nem vagyok szaki - 
csak szeretném megosztani tapasztalataimat és tudásomat..)
Szóval az emésztés szempontjából nagyjából ezt a sorrendet 
érdemes követni a nap folyamán - hogy mire az egyik feldolgozásra 
kerül - a következő jöhessen - és ez ne terhelje le a gyomrot - a 
belső szerveket vagy kompletten az egész szervezetet.


Én turmixal ( ez 2 x-el írják??) kezdek - majd erről is fogok írni 
- majd a mai finomsággal folytatom - ha van időm az egészre. Persze 
külön is megállja a helyét a nap bármelyik szakában - akár 
kitesz egy komplett étkezést is!


Tehát fogjunk meg egy répát - egy céklát - egy almát és vágjunk 
egy szelet sütőtököt (nyersen!!). (idénytől függően mehet bele 
bármilyen növény - amit fizikailag képesek vagytok lereszelni - pl 
tök - cukkini - patiszon - körte - fehérretek - haladóknak esetleg 
krumpliii - stb) Amit kell mossunk meg - héjakat levágni - répát 
kaparni!
Én a répát és a tököt a kisebbik lyukú reszelőn - míg az 
almát és a céklát a nagyobb lyukúval reszelem.
Vigyázat a céklával - mert nagyon fog -érdemes felkészülni - 
kötényt venni - vagy valami konyharuhával levédeni - lehetőleg ne 
hófehér estélyiben vagy szmokingban reszeljük! De már a héj 
levágásától kezdve figyeljünk - a kezet tuti befogja - de 
viszonylag hamar lejön - nem kell megijedni!
Amint kész a reszelés - tálaljuk - díszítjük!
Lehet rá narancsot vagy mandarint facsarni - én itt lilahagymát és 
csíráztatott mungóbabot és vöröslencsét tettem - esetleg enyhén 
fűszerezni - mondjuk citromfű - bazsalikom - petrezselyem vagy menta 
( ezeket külön és frissen jobb!)


A csíráztatásról még röviden annyit szeretnék - hogy nagyon 
egyszerű - nem kell félni tőle és nagyon energiadús táplálék - 
tele van fontos enzimekkel - fehérjékkel és fénnyel!! Gondoljatok 
csak bele - amikor elindul a magból a csíra - az maga az élet!!


Tehát a mungóbabot - csicseriborsót - hajdinát - barna és 
sárgalencsét - egyéb babokat - lucernát - retket stb. több napra 
kell áztatni. Lehet maszek csíráztató edényben (műanyag vagy 
cserép) de lehet egy sima mélytányérba vagy befőttesüvegbe 
vízzel felönteni - hogy ellepje - nem kell lefedni és lehet kint a 
konyhaasztalon vagy az ablakban - ahol elfér. Ezt a vizet naponta 
cseréljük le - aztán amikor látjuk - hogy megindult a csíra - már 
megduzzadt és puha a mag - akkor ehetjük. Érdemes egyszerre többet 
beáztatni - mondjuk egy teli tányér - 1 rétegben - ezt töbször is 
"arathatjuk" - egészen amíg a szárazabb gyökérfonalak meg nem 
jelennek. Szerintem volt már olyan - aki azt is megette - nekem nem 
jött be!
Van egykét speckó mag - pl az azuki - nekünk mindig 
megbüdösödött - meg a fekete babok is. A tönkölybúza kicsit 
melós - ha rajta van a kalász (asszem így hívják a maghéjat - 
javítsatok - ha nem!! :)) viszont nagyon finom. Kb mint a 
szotyola.. :))
Na és itt van ugye - a már említett vöröslencse. Ez az egyik 
kedvenc - mert nem kell napokig áztatni - elég neki fél vagy 1 óra 
(hőmérséklet függvényében) és kész is - naggggyon 
fiiiiiinoooooom!!!!


Haladóknak és profiknak mondom - hogy sushi-lapba tekerve az igazi 
mindez - de abból napi max 2-t fogyasszunk a jódtartalma miatt!!!


És amikor elkészül étkünk - mindíg köszönjük meg és kérjünk 
rá áldást - illetve az első falat legyen felajánlás egy kis 
tálkán.

Most már hagylak enni titeket - jó étvágyat kívánok!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése